Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 Kruspér István metrológus, geodéta, geofizikus, az MTA rendes, majd tiszteletbeli tagja.

 
Kruspér István
 
1818. január 25-én született Miskolcon. Középiskolai tanulmányait Miskolcon végezte, majd először jogot tanult Késmárkon, ezt követően 1841-44-ig a Bécsi Műszaki Intézetben tanult, és ott szerzett mérnöki oklevelet. 
1847-ig itt oktatott tanársegédként, majd ez év októberében optikai és finommechanikai műhelyt nyitott, ahol szemüvegeket és látszerészeti eszközöket forgalmazott.
1850-től 1867-ig a József Ipartanodában, a mai Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem elődjében tanított.    
1867-től nyugdíjba vonulásáig az egyetem geodézia tanszék vezetője volt. Ezalatt a mérőgyakorlatokat négy napos terepgyakorlaton sajátíthatták el a hallgatók Visegrádon. Ő írta az első magyar nyelvű kézikönyvet ezzel kapcsolatban „Földmértan” címmel. Ez egyetemi tankönyvként szolgált 30 évig.
Központi tudományága a geodézia volt, de más területeken is ért el sikereket. 1869-71 között ő készítette Pest felmérésének feltételeit, és ellenőrizte a városmérés kivitelét.
Élete során már meglévő eszközöket fejlesztett, valamint új mérőeszközöket is készített. A Kruspér-féle „új lejtmérő” szintező műszert az 1878-as párizsi világkiállításon ezüstéremmel díjazták. 
Ő volt az egyik alapító tagja a Magyar Mérnök és Építész Egyletnek, ők sürgették a méterrendszer alkalmazását.
A metrológia területén is jelentős eredményeket ért el. Rájött, hogy mennyire fontos a mértékegységek szabatos meghatározása, és értékük országos, nemzetközi viszonylatban való ismertetése és rögzítése. A nemzetközi méteregyezmény ügyében ő képviselte hazánkat a tárgyaláson. Tanulmányai német és francia nyelven is megjelentek. 
1878-ban az ő kezdeményezésére állították fel a Mértékhitelesítő Bizottságot, ennek 1894-ig a vezetője is volt. 1879-ben a párizsi székhelyű Nemzetközi Mértékügyi Bizottság is a tagjai közé választotta.
1889-ben egy új találmánnyal állt elő, a tömegkomparátorral, amellyel világkiállítási díjat is nyert. 
Számos kitüntetést kapott élete során, valamint tagságai is jelezték elismertségét nemzetközi viszonylatban is. A francia Becsületrend tiszti fokozatának kitüntetését is megkapta több külföldi kitüntetés mellett. Birtokosa volt az osztrák Lipót-rend lovagkeresztjének, a Vaskoronarend III. osztályú csillagának, a szerb Takovo-rend keresztjének is. Tudományos eredményei elismeréseként 1858-ban a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1870-ben rendes tagjává választották, majd 1899-ben a tiszteletbeli tagok soraiba emelték. Tagja volt a Magyar Természettudományi Társulatnak, 1867-től alapító tagként részt vett a már említett Magyar Mérnök, és Építész Egylet munkájában, illetve 1879 és 1894 között a Nemzetközi Mértékügyi Bizottság tagja is volt. 
 
Kruspér 1905. július 2-án hunyt el Budapesten. 
 
Képforrás:
1. http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Krusp%C3%A9r_Istv%C3%A1n_%281818-1905%29.gif&filetimestamp=20100128172630
 

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink