Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
HirdetésMás néven: fénykibocsátó dióda. Rövidítése az angol Light Emitting Diode szavakból adódik. A dióda által kibocsátott fény színe a félvezető anyag összetételétől, ötvözőitől függ. A LED inkoherens keskeny spektrumú fényt bocsát ki. A fény spektruma az infravöröstől az ultraibolyáig terjedhet.


Tehát a LED olyan félvezető, amely elektromos áram hatására fényt bocsát ki. Nem melegszik, minimális a fogyasztása, mindemellett a fejlesztéseknek köszönhetően egyre nagyobb a fényereje és az élettartama. Üzemeltetési költsége igen alacsony.


Leggyakoribb felhasználási területe:

  • fényreklámok (forgó-, futószövegek és álló feliratok),
  • dekorációs fények (rejtett világítás, élek-kontúrok kiemelése, futófények, díszítő motívumok pl. karácsonyra)


Napjainkban egyre nagyobb teret nyer az otthoni és színpadi világítástechnikában is, hiszen kifejezetten jótékony hatással bír az áramszámlára.
1955-ben Rubin Braunstein fedezte fel a gallium-arzenid és egyéb félvezető-ötvözetek infravörös emisszióját. Később, 1961-ben Bob Biard és Gary Pittman felfedezte a gallium-arzenid fénykibocsátását, amit az elektromos áram gerjesztett. Ez a fény a nem látható, infravörös tartományba esett. Ők már felismerték a munkájuk fontosságát, és szabadalmaztatták a LED-et. Így pedig 1962-ben, Nick Holonyak fejlesztette ki az első gyakorlatban használható látható fényű LED-et.
 


A szócikkhez társított címkék:
dióda , elektromos áram , fény , LED
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink