Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 Kutatási eredmények szerint az elkövetkező 40 évben a kontinens nyarainak több mint fele a 2003. évihez hasonlatos vagy még melegebb lesz. Az emberi környezetszennyezés közvetlenül felelős az éghajlatváltozásért, illetve a rendkívüli időjárási események kialakulásáért.

Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása megduplázza a nyári hőhullámok bekövetkeztének kockázatát.

A melegebb nyarak miatt egyre többen vásárolunk légkondicionáló berendezéseket.

 

A lakossági fogyasztók számára ajánlott klímaberendezések között alapvetően három típust különböztethetünk meg:

 

  • ablak klíma
  • mobil klíma
  • split klíma

 

A termékcsoportok közül a legnépszerűbb a split rendszerű, de egyre elterjedtebb a mobilklíma is könnyű mozgathatósága miatt.

 

Az ablak klímák egyre kevésbé jelentenek megoldást a klimatizálásra, alkalmazásuk csak abban az esetben javasolt, ha más megoldás műszaki okok miatt nem kínálkozik.

 

A mobilklíma elsősorban azok számára ajánlott, akik nem szeretetnék fix helyen elhelyezni a készüléket, miközben élvezni kívánja a klíma által nyújtott kellemes közérzetet. A beszerelés nem igényel szakembert vagy komolyabb szakértelmet, és a berendezést akár egy nagyobb helyiségben is lehet megfelelően használni. A berendezések felszereltségi foka viszonylag magas, akár időzítésre is lehetőség van, irányítása működhet távirányítóról. Mindenképpen magasabb igényeket szolgál, mint a léghűtő, a választáskor azonban figyelni kell a helyes kivezetésre, valamint a klímaszezon utáni megfelelő elhelyezésre.

A split klímák hosszútávra kínálnak megoldást, melyek a kis szobáktól kezdve a nagyméretű helyiségekig egyaránt alkalmazhatóak. A megfelelő működés érdekében ezeket a berendezéseket már szakember segítségével kell beépítenünk. A split klímák egyértelmű népszerűségüket annak köszönhetik, hogy valódi luxusérzetet biztosítanak, mivel rendkívül esztétikusak és a csendes működésük miatt akár pihenés közben is használhatjuk őket. A split klímák egyes típusai akár több helység vagy akár egy egész lakás hűtését is meg tudják oldani több beltéri egység segítségével. Ezek közül különösen ajánlott az inverteres megoldás.

 

Az elhelyezés során fontos, hogy olyan helyet válasszunk, ahol energiatakarékosan működtethetjük a berendezést, és nem zavarja sem a tulajdonosát, sem a körülötte élőket. Mobilklíma esetén a légkivezető cső megfelelő elhelyezése a legfontosabb, ugyanis helytelen rögzítés esetén rengeteg energiaveszteséget idéz elő. A split klíma esetében az épületek homlokzatán elhelyezett berendezések (helyi adottság) jogszabályi törvénybe ütközhet ezért érdemes előtte ennek is utánanézni. A beltéri egység helyes elhelyezése a megfázás vagy egyéb izületi megbetegedések elkerülése miatt is rendkívül fontos.

 

A legnagyobb veszélye viszont a gombásodás.

 

A hőcserélőn megtelepedő gombák spórái a szervezetbe jutva ideális tenyéssz helyet találnak a tüdőben. Komoly légúti, akár halállal végződő problémát is okozhatnak. Ezt megelőzendő évente legalább egyszer, lehetőleg a klímás időszak előtt, ki kell tisztítani speciális tisztítószerrel. Ezt el lehet végezni házilag is, de a klímajavításra szakosodott szervizek nagyobb szakértelemmel, és biztosabban tudják elvégezni.

Fontos tudni, hogy a klímaberendezések a hűtőteljesítményük közel harmadát fogyasztják villamos energia formájában.  A minimális biztosítéknak 10 ampernek kell lennie, és lehetőség szerint külön biztosítékkal rendelkezzen. Az energiafogyasztás szempontjából a legtöbb klíma olcsó készülék „C-D” besorolás alatt áll, de egyre több olyan klíma kapható, amely már jóval gazdaságosabb és így hosszú távon olcsóbb megoldást jelent.

A légkondícionálók fogyasztása mindenesetre jelentős áramfelhasználást eredményez napjainkban. A klíma fogyasztásának csökkentése lehetséges azzal, hogy javítjuk az adott ingatlan hőszigelését. Hővédő fólia ablakra helyezésével például a nap hőjének 50-80% kint lehet tartani, ezzel csökkentve azt a hőmennyiséget, amit a légkondícionáló hivatott lehűteni.


A szócikkhez társított címkék:
légkondicionáló
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink