Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Más néven mágneses mező. Az állandó mágneseket és az elektromos áram járta vezetőket körülvevő közeg, amelyet mozgó töltések keltenek és erőt csak mozgó töltésekre fejt ki. Ebben a láthatatlan közegben a részecskék külső természetes vagy mesterséges okok miatt elvesztik semleges töltésüket, az így kialakuló két töltés vonzza, ill taszítja egymást.

Megkülönböztetünk 

  • állandó mágneses
  • Pl a föld mágneses mezeje
    • Mágneses anyagok (pl ferritek)
  • elektromágneses mezőt
    • indukciós, 
    • mesterséges elektromossággal előállított
A mágneses mező fizikai mennyiség a [fluxussűrűség]?, mértékegysége: [Tesla]?.
Maxwell III. törvénye alapján tudható, hogy a mágneses tér erővonalai zárt görbék. [Indukció]?vonal szerkezetűek, nincs forrásuk, melyekből a mágneses töltések kiindulnának. Ebből is következik, hogy a mágneses erőtérnél nem léteznek monopólusok vagy magnetikusan töltött részecskék. 
A mágneses erőtér életünk minden területén jelen van, hiszen ez szabályozza a bolygók forgását, a villamos motorok, generátorok működését, jelen van a gyógyászattól elkezdve a szórakoztatóiparig mindenütt.

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink