Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 Magsugárzásnak nevezzük azon sugárzásokat, melyek atomok magátalakulása közben  keletkeznek. Ezt a sugárzást hívják radioaktív sugárzásnak is.

 

A magsugárzás háromféle formában hagyja el a bomló atomot:

·         α sugárzás, mely He atomokból áll, kis hatótávolságú, élő szervezetre roncsoló hatású. Áthatoló képessége kicsi, levegőben néhány centiméter.

·         β sugárzás, mely nagy energiájú elektronsugárzás. Áthatoló képessége levegőben néhány méter.

·         γ sugárzás, mely rövid hullámhosszú, nagy energiájú elektromágneses sugárzás. Áthatoló képessége levegőben néhány száz méter.

 

Radioaktív sugárzás a röntgensugárzás is, mely értékeiben megegyezik a γ sugárzással, de nem magsugárzás, mert az atomhéj sugárzásából keletkezik nem az atommag átalakulása következtében.

 

A magsugárzás formája, energiaértékei, felezési ideje jellemző a kibocsátó atommagra, a sugárzás adatainak méréséből megfelelő számításokkal vissza lehet következtetni a kibocsátó anyag fajtájára, mennyiségére. A magsugárzás ezen tulajdonságait használják ki a modern dozimetriai vagy radioaktív izotópos vizsgálati módszerek az orvostudomány, a biokémia, a földtörténeti kutatások, a törvényszéki munka és még számos tudományág területén.

 

A magsugárzások veszélyes élettani hatása a sugárzásban terjedő töltéssel rendelkező részecskék ionizáló képességének következménye - az anyagon áthaladva ionizálják az atomokat, közben leadva energiájukat.

Az élő szervezetet érő ionizáló sugárzások hatására sejtburjánzás indul meg, károsodik a DNS (ezt használják fel a daganatos megbetegedések terápiájában is), továbbá károsítják a makromolekulákat is, ami a szövetek pusztulását okozza.


A szócikkhez társított címkék:
magsugárzás
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink