Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Meddő energia
Verzió: 1  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2012-12-18 18:05:10
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Meddő energiáról beszélünk akkor, ha az [áram] hullámai és a feszültség között fáziseltolódás lép fel a [váltakozó áram]ú [áramkör]ben. Ezt a fáziseltolódást az áramot késleltető hálózatra kapcsolt [villanymotor]ok és [tekercs]ek, illetve az áramot „siettető” [kondenzátor]ok és más kapacitások okozzák. Ezekben az esetekben az áram csökkent mértékben hasznosul és [túláram]ot okoz, ami miatt ellensúlyozni kell ezt a folyamatot.
 
Minden [elektromágnes]es gépnél és készüléknél a hatásos teljesítményen kívül fellép a meddő teljesítmény is. Ezeknél az eszközöknél mágneses mező jön létre a rákapcsolt áram frekvenciájának ütemében, ami utána megszűnik. Ezt a teljesítményt azonban nem használjuk fel, csak tárolódik, és amint megszűnik a mágneses mező, visszafolyik a hálózatba.
 


Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink