Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 Melegvíz ellátás

 

A legnagyobb energiaigényt a fűtés jelenti Európában, de jelentős a hőigénye a használati melegvíz előállításának is. 
A lakóépületek 55%-a központilag kapja a melegvizet. Ilyenkor a kivételi helyeket közös vezetékhálózaton át látja el melegvízzel egyetlen vízmelegítő. A vizet szétszóró csővezetékben a lehűlt vizet hasznavehetetlenül engedik el a háztartások, ami sajnos jelentős energia és vízveszteséget jelent. Azonban ezt ki lehet küszöbölni egy keringető vezeték beépítésével.
Csoportos ellátásról beszélünk, ha egy lakásban minimum kettő vízvételi helyet egyetlen készülék lát el melegvízzel. Ilyen esetekben a lehető legrövidebb elosztó- utat kell választani a kiépítésnél.
Egyedi ellátás akkor van, ha egyetlen melegvízvételi lehetőség van. Ez általában egymástól nagyon távol eső csapokból, rendszertelen időközönként vételezett kis mennyiségű melegvíznél használatos. A melegvíz előállító berendezést ilyen esetekben közvetlenül a csap mellé vagy fölé helyezik el, így lerövidül a szállítás útja, ezáltal a hőveszteség lehetősége.
 


A szócikkhez társított címkék:
melegvíz , melegvizes
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink