Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A megfelelő berendezéssel hasznosítható lenne az energia, amit az édesvizű folyók deltái, torkolatai megtermelnek. A tengervíz sótalanítása nagy mennyiségű energiát használ fel, de ha vegyítjük a sós és édesvizeket, akkor energiát nyerhetünk.

Szükségünk van mindehhez egy féligáteresztő membránra, és ha a különböző sókoncentrátumú vizeket ezzel választjuk el egymástól, ozmózisnyomás jön létre. Ennek következtében a koncentrátumkülönbség kiegyenlítése miatt az alacsonyabb sókoncentrátumú természetes módon törekszik a magasabb koncentrátumú víz felé.

Az 1970-es években is felmerült már az ozmózisnyomásra épülő erőmű ötlete, de akkor még gondokba ütközött a megvalósítása.
Napjainkban viszont lehetségessé vált ezek kivitelezése, és a norvégok nekiláttak a világ első ozmotikus erőművének megépítéséhez.
Ha minden a terv szerint alakul, akkor ez az erőműtípus 10 százalékát is fedezheti a fjordokban és folyótorkolatokban gazdag ország áramellátásának.

 


A szócikkhez társított címkék:
energiaforrás , membrán
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink