Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Albert Abraham Michelson, német származású amerikai fizikus 1887-ben kifejlesztette az interferometer nevű eszközt, majd ezzel kísérleteztek Edward Williams Morley amerikai kémikussal. Ez az eszköz rendkívül pontos távolságmérést tesz lehetővé.
 
 


 

Az interferométer - Forrás: Wikipédia


 

A két kutató ezzel akarta megmérni az éterhez viszonyított Föld mozgási sebességét, aminek során két ellenkező irányba kibocsátott fénysugár sebességét vizsgálták. Hiába mértek pontos műszerekkel, semmiféle eltérést nem tudtak kimutatni a különböző fénysugaraknál.

1907-ben Michelson az amerikai fizikusok közt elsőként fizikai Nobel-díjat kapott kutatásaiért, annak ellenére, hogy sokan kudarcként emlegették kísérleteit. Valójában azonban ezek az eredmények figyelemreméltó következményekhez vezettek a későbbiekben.

 

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink