Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Egyelőre csak tervek szintjén létező csővezeték, amely földgázt szállítana nyugati irányba Törökországból Ausztriáig, Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül.

 

Neve onnan származik, hogy a döntéshozók a tanácskozást követően Giuseppe Verdi Nabucco című operáját hallgatták meg a Bécsi Állami Operaházban.

 

A projektet az Európai Unió és az Egyesült Államok is támogatja. Az EU azt reméli, hogy a Nabucco révén enyhülhet az orosz földgáztól való függés. A vezeték iráni, azerbajdzsáni, kazahsztáni, türkmenisztáni, egyiptomi és szíriai földgázt is eljuttathatna az EU területére.

 

A terv szerint 2010-ben megkezdődhet az építkezés, amely 3-4 évig tart majd. Körülbelül 7,9 milliárd euróra becsülik a költségeket – a finanszírozás azonban egyelőre megoldatlan. Az EU 250 millió eurót biztosít erre a célra. A földgázt adó országok óvakodnak a beruházásoktól, amíg nem látják az építkezés végrehajtását garantáló pénzügyi hátteret. A privát finanszírozók pedig azért vonakodnak, mert nincs garancia a vezeték gázellátásának biztosítására.

 

A projekt vezetője az osztrák OMV vállalat, alkalmilag pedig társulna a magyar MOL is.

A vezeték az első években körülbelül 4,5-13 milliárd köbméter gázt szállítana évente, ebből az ausztriai végpontot körülbelül 2-8 milliárd köbméter érné el. Később az éves mennyiség fele kerülne Ausztriába, a maradékot pedig a vezetéknek otthont adó többi ország hasznosítaná. A tervek szerint 2020-ra a vezeték éves kapacitása elérné a 25,1-31 milliárd köbmétert.

 

A Nabucco az EU Transzeurópai Energiahálózat elnevezésű programjának része. A megvalósíthatósági tanulmány az EU finanszírozásával készült. Az Európai Bizottság Nabucco-ügyi koordinátora Jozias van Aartsen.

 

Források: Wikipedia, HVG


A szócikkhez társított címkék:
környezet , politika
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink