Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Nikolausz Kopernikusz lengyel csillagász, orvos, kanonok.


1473. február 19-én született Turuń-ban. Apja kereskedő volt, ám korai halála miatt Kopernikuszt a nagybátyja nevelte. 18 évesen a Krakkói Egyetemen kezdte el a csillagászati tanulmányait, majd később Bolognában tanult görögöt és matematikát. Ez után a Pádua-i és Ferrara-i Egyetemen orvostudománnyal és jogtudománnyal foglalkozott, és Ferrarában egyházjogból doktorátust is szerzett.
Tanulmányai elvégzése után nagybátyja háziorvosa és titkára lett. 1512-ben, nagybátyja halála után őt nevezték ki Warmia egyházmegye kanonokának, amely posztot élete végéig betöltötte.
Élete során felújította és a megalapozta a heliocentrikus (napközpontú) világrendszert, és ezzel megszüntette a Földnek a többi égitesthez viszonyítva kitüntetett szerepét. Az ő életművével indult meg a támadás a középkori, dogmatikus elveken alapuló természettudomány ellen. Commentaiolus című írásában rögzítette asztronómiai gondolatait 1514 körül.
Fő műve: De Revolutionibus Orbium Coelestium (Az égi körök forgásai) 1543-ban jelent meg Nünbergben, halála évében. Ettől az évtől számítják sokan az újkori tudomány kezdetét.
Nevéhez fűződik tehát a heliocentrikus világkép megalkotása, amely szerint a Föld és a többi bolygó kering a Nap, illetve a Hold a Föld körül. Elméletével forradalmasította az egész világképet, és megalapozta Galilei, Kepler és Newton felfedezéseit.

 

1543. május 24-én hunyt el, Frombork-ban.


 

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink