Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 Német nyelvterületről származik az elnevezés. A nulla literes ház működésének lényege, hogy a ház fűtése, hűtése, áramellátása, meleg víz biztosítása megoldható külső erőforrások nélkül is. Időnként ugyan fogyaszt némi elektromos áramot, de legalább annyit vissza is termel a rendszerbe, így az áram- és gázszámláról majdnem, hogy el is lehet feledkezni.

 

Egy példával szemléltetve a működésüket: egy átlagos magyar családi ház éves energiafogyasztása 160 kWh/m2. Ez tekinthető 100 %-nak. Akkor beszélhetünk „A” kategóriás energiatakarékos házról, ha az energiafogyasztás 75 %, „A+” kategóriásról pedig akkor, ha ez az érték 55 % alatti. A passzív ház nemzetközi szabályozás alapján kevesebbet produkál 15 kWh/m2 éves fogyasztásnál, a nulla literes ház a külső forrásokat nélkülöző ideája, az aktívházhoz hasonlóan energiafelhasználása éves szinten nulla, vagy éppen energiát termel. 
 
Nagyon sok környezetkímélő technológiával van felszerelve egy ilyen ház: a Föld hőjét használja fűtésre és hűtésre, a Nap fényét az áram előállítására, az eső cseppjeit pedig kerti és fürdőszobai víz előállítására. 
 
A nulla literes ház építései költségei ugyan magasabbak egy hagyományos építésűnél, azonban ez később megtérül.


A szócikkhez társított címkék:
fűtés , hűtés , nulla literes ház
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink