Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
HirdetésOrganic light emitting diode, vagyis szerves fény kibocsátó dióda. Az OLED a természetes napfényhez hasonlító fényt kibocsátó, jó hatásfokú, lapos fényforrás, amit szerves félvezetők felhasználásával készítettek.
Áram hatására a dióda ragyogó, fehér fénnyel világít, ami közelről nézve piros, zöld és kék színű pontokból áll össze. A OLED-ek kikapcsolt állapotban átlátszóak, ezért bármilyen felületre felvihetőek, és sötétedés után természet-azonos világítást biztosítanak.


Elkészítése


Üvegre vagy átlátszó műanyagra ultra-vékony szervesvegyület-rétegeket visznek fel. Ezek közül három rétegre azért van szükség, hogy a töltések eljuthassanak a központi emittáló réteghez. Ha az ellentétes töltésű molekulák összeérnek az emittáló rétegben, akkor az elektronok a negatív töltésű molekulákról átugranak a pozitív töltésűekre és nyugalomra jutnak. Közben elveszítik az energiájukat, amit fény formájában kisugároznak.
Az a gond vele, hogy ez a fény nem fehér. A megszokott világítás eléréséhez a régebbi OLED-eket kék, zöld és piros foszforeszcens festékkel vonták be.
A gyártásnál is fellelhető egy probléma: a nagyméretű világítótesteket műanyagból kellene elkészíteni, azonban a jelenleg használt műanyagok nem tudják eléggé megvédeni az OLED-eket a nedvességtől, amelyből csekély mennyiség is igen nagy kárt tud okozni.


 

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink