Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 Az atomenergia felhasználását hazánkban az 1996. évi CXVI. törvény szabályozza. A törvényben foglaltak irányítását az Országos Atomenergiai Hivatal és az egészségügyi miniszter közösen végzi.

Az OAH egy központi közigazgatási szerv, mely a kormányi irányítás alatt működik.

 

Fő feladata a következő területek felügyelete:

-          biztonságos atomenergia használat

-          nukleáris létesítmények

-          radioaktív és nukleáris anyagok

-          megakadályozza a nukleáris fegyverek elterjedését

Az egészségügyi miniszter közreműködve a megfelelő minisztériumokkal és az ÁNTSZ-el ellenőrzi a sugárvédelemmel kapcsolatos feladatokat. Továbbá foglalkozik a radioaktív anyagok és berendezéseik, valamint az ionizáló sugárzást kibocsátó tárgyak és létesítmények, illetve a radioaktív hulladékok és azok tárolásával kapcsolatos kérdésekkel.

A közigazgatási szervek és a minisztériumok közös munkáját az Atomenergia Koordinációs Tanács fogja össze. A kormány által elindított testület tagjai a minisztériumok és a közigazgatási szervek vezetői. Elnöke az OAH főigazgatója.

Az OAH évente jelentést készít az atomenergia magyarországi alkalmazásainak biztonságáról, amit az Országgyűlésnek és a kormánynak nyújt be. Jelenleg a felügyeletet tárcafelelősségtől függetlenül Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter végzi, akit a miniszterelnök jelölt ki erre a feladatkörre. Ez is erősíti az OAH szakmai függetlenségét.

 

Az OAH és az EU kapcsolata:

Magyarország Európai Uniós csatlakozása és teljes tagjává válása után az Euratom (Európai Atomenergiai Közösség) tagjává is vált. Az EU összes tagállama tagja ennek a közösségnek.

Az Euratom Szerződésben foglaltak betartásáért az OAH felelős. Részt vállal az EU döntéshozói folyamataiban és jelentést készít arról, hogy Magyarország hogyan teljesíti az EU-s szabályokat.

 

További, bővebb információk a hivatal működéséről és feladatairól a http://www.oah.hu/ oldalon érhetők el.

 

Elérhetőségek:

ORSZÁGOS ATOMENERGIA HIVATAL
Cím: 1036 Budapest, Fényes Adolf u. 4.
Levélcím: 1539 Budapest, Postafiók: 676.
Telefon: +36-1-436-4800
Telefax: +36-1-436-4843
E-mail: haea@haea. gov.hu
Honlap: www.oah.hu


A szócikkhez társított címkék:
atomenergia , OAH
Hirdetés




Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink