Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 Minden olyan folyamatot, amikor a vegyület pozitív alkotórészének (kation) vegyértéke nő, amikor egy ion vagy molekula elektronokat adnak le oxidációnak nevezünk.

Például: a vas(II) vegyületből vas(III)- vegyület keletkezik:

2 FeO + O = Fe2O3

              a réz(I)-ion réz(II)-ionná alakul elektron leadással:

Cu(I) = Cu(II) + e-

Az a kémiai folyamat, melyben a testek vagy ezeknek alkotó részei oxigénnel egyesülnek, pl. a hidrogén égése vízzé:

2H2+ O2 = 2 H2O

Ilyen kémiai folyamat még az állati szervezet anyagcseréje, avasodás, korhadás stb., mert e folyamatokban szereplő testekből a levegő oxigénjének rovására különféle oxigén tartalmú vegyületek (víz, széndioxid stb.) képződnek. Minden, ami ezt az oxidációs folyamatot lassítani tudja, az antioxidáns, azaz az oxidációs („korhadásos, korróziós”) folyamatot késleltető, gátló anyag.

Azt a testet, mely az oxidációt létre hozza, oxidáló szernek nevezzük. Ilyenek az oxigén, víz jelenlétében a halogén elemek (klór, bróm, jód) és számos vegyület, mint p. a salétromsav, krómsav, felmangánsav, és ezeknek sói, továbbá a hiperoxidok és némely könnyen redukálható oxidok (ólomoxid, rézoxid), más szóval azok a vegyületek, melyek oxigénjüket vagy annak egy részét igen könnyen elbocsátják.

Mivel a levegő kb. 20% oxigént tartalmaz, a must és bor is reagálhat oxigénnel, ami általában negatív elváltozásokat okoz a szín-, cserző- és bukéanyagokban. Bizonyos borféleségeknél (sherry, likőrborok, Tokaji Aszú) azonban, melyeknél a régies oxidatív íz fontos szerepet tölt be, az oxidáció - azaz a nem egészen teletöltött hordóban való érlelés - a borkészítés lényeges része.

Ha valami oxidálódik, valaminek redukálódnia is kell. Az oxidációnak úgyszólván ellentettje a redukció. A két folyamat egymás nélkül elképzelhetetlen.

Példák:

            vasgyártás esetén : a vas-oxid redukálódik, ugyanakkor a szén-monoxid oxidálódik.

Általánosan igaz:

          ha (bármilyen módon) oxidálódik az anyag, akkor elektront ad le;

          ha (bármilyen módon) redukálódik az anyag, akkor elektront vesz fel;

          ez a két folyamat csak egyszerre (egyidejűleg) játszódhat le.

 


 

A kép a réz-oxid keletkezésekor mutatja be a redoxireakciók elvét.

A végbemenő reakcióban a réz elektronokat ad le, vagyis oxidálódik.
Ugyanakkor az oxigén elektronokat vesz fel, vagyis redukálódik.


A szócikkhez társított címkék:
oxidáció
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink