Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 A padló síkjába süllyesztett csatornába szerelt fűtőtest

A napjainkban divatos mediterrán stílusú épületek jellemzői többek között a nagy, majdnem vagy teljesen padlóig érő üvegfelületek, egyre nagyobb ablakok, üvegajtók. Iyen épületeknél komoly gondot okoz a fűtés megtervezése, a fűtőtestek elhelyezése, mivel az általánosan használt ablak alatti megoldás helyhiány miatt nem kivitelezhető. Gyakran ezekben az esetekben a radiátort az ablak melletti falra szerelik, ami hibás megoldás, hiszen így a nagy ablakfelületeknek magasabb a hővesztesége, hidegsugárzása, nagyobb mértékű a párásodása, mint ha a fűtőtest alattuk lenne elhelyezve.

A fent említett problémákra gyakran használt megoldás a padlófűtés, ami leginkább csak járólappal burkolt helyiségben jelent igazán jó megoldást. Ennek legfőbb oka, hogy a többi burkolat esetén (parketta, padlószőnyeg) azok hőátadó és hőtárolási képessége nem elegendő.
 Ilyen esetekben érdemes a padlóradiátor alkalmazása, amely az ablakok alatt, vagy a fal mentén körben a padlóba süllyesztve helyezkedik el. A padlóradiátorral az ablakok párásodása, jelentősen csökkenthető az üvegfelületek hőleadása, mivel a felszálló levegő hőfüggönyként működik, az ablakok hidegsugárzására sem kell számítanunk.

 

Előnyei:

  • Megakadályozza az üvegfelületek párásodását
  • Megakadályozza az üvegfelületek hidegsugárzását, így nagyobb komfortérzetet biztosít
  • Nem foglal helyet a viszonylag kevés falfelüeten
  • A légtérbe helyezett kazánnál, konvektornál, légbefúvással működő rendszereknél lényegesen halkabb
  • Szinte láthatatlan, amennyi látszik belőle, az pedig esztétikus
  • Helyiségek közötti légzsilipként is használható
  • Kiváló hőeloszlása miatt energia takarítható meg használatával.
  •  

Hátrányai:

  • Leginkább új építésű ingatlanoknál használható, ahol a padlózat/menyezet vastagsága megengedi.
  • Utólagos beszerelése vagy technikailag lehetetlen, vagy igen költséges.


A szócikkhez társított címkék:
padlóradiátor
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink