Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
HirdetésA pellet egy nagy nyomáson préselt, szálas, rostos anyag, amit vagy saját anyaga, vagy a belekevert kötőanyag tart össze. Néhány milliméteres átmérőtől a több centiméteres átmérőkig anyagrudakat alkot az alapanyag, a használt pellettálási technológia függvényében. A legáltalánosabban ismert pellet-fajta a nyúltáp.


A cukoriparban pelletnek nevezik a kilúgozott, kiszárított, majd pelletált répaszeletet, amit takarmányként adnak el. A vevők kérésére melaszt is szoktak keverni.
A gyógyszeriparban pelletnek nevezik a felépítéses granulálással készült kompakt, sima felületű, gömbszimmetrikus gyógyszerformát. Több gyógyszerkészítmény is tartalmaz pelleteket kapszulában és tablettában is.


A tüzeléstechnikában is egyre elterjedtebbek a fapelletek, fabrikettek használata. Itt fűrészport préselnek pellett formába, ami így a fűrészpornál könnyebben ég el, valamint a fánál sokkal homogénebb szemcseméretű, így automatizált házi tüzelőrendszerekben a tűzifánál jobban hasznosítható. A fapellet legelterjedtebb mérete a 6 mm-es átmérőjű és 2–5 cm-es hosszúságú.

A pelletfűtés környezetbarátabb a fafűtésnél, mivel újrahasznosítható anyagot használ. A pellet nedvességtartalma 10%-nyi a fa 40%-ával szemben, és emiatt a hatásfoka jobb a tűzifánál. A szabályozott égésanyag miatt pedig a káros anyag kibocsátása is alacsonyabb.


A szócikkhez társított címkék:
pellet , tüzelés , tüzelőanyag
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink