Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 A plutóniumot 1940-ben fedezte fel Glenn T. Seaborg, Edwin M. McMillan, J. W. Kennedy és A. C. Wahl, uránból és deuteronokkal történő bombázással állították elő.  Nevét a Plútó bolygónak köszönheti. A plutónium (latinul: Plutonium, vegyjel: Pu) az aktonoidák csoportjába tartozó mesterséges, radioaktív, fémes kémiai elem, a periódusos rendszer 94. tagja. 

 

15 izotópja ismert. Ezek közül a legjelentősebb a 239Pu, melynek felezési ideje 24 100 év, viszont a legstabilabb izotópja a 244Pu. Ennek a felezési ideje kb. 80 millió év.
 
Hat allotróp módosulata van. A szobahőmérsékleten stabil módosulat sűrűsége 19,37 g/cm3, olvadáspontja 640 °C. Elektromos ellenállása nagy. 
 
A plutónium a természetben rendkívül kis mennyiségben fordul elő, előállítását atomreaktorokban valósítják meg, és radioaktív áramforrásokban használják fel. Nagyon veszélyes a radioaktivitása miatt, és oldatban pedig még veszélyesebb.
 


A szócikkhez társított címkék:
elem , plutónium , radioaktív
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink