Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 Az elektromos polaritás (pozitív és negatív) minden elektromos áramkör része. Az elektronok a negatív pólus felől a pozitív felé áramlanak. 

Egyenáramú (DC) áramkör esetén az egyik pólus mindig negatív, a másik pólus pedig pozitív, és az elektronok csak az egyik irányban áramlanak.
Váltakozó (AC) áramkör két pólusa felváltva pozitív és negatív és az elektronok iránya folyton változik.

Az egyenáramú (DC) áramkörök (pl. egy gépjármű akkumulátora) esetén a pozitív pólust általában piros színnel jelölik, a negatív pólust pedig feketével. Váltakozó (AC) áramkörök esetén (pl. háztartási gépek elektromos hálózatról) a polaritás jelölése nem nyilvánvaló (mivel mindkét pólus váltakozva pozitív és negatív is) de a vezeték színkódolt, hogy melyik van feszültség alatt, és melyik semleges.

A modern autók rendelkeznek ”negatív földeléses elektromos rendszerrel”. Ez azt jelenti, hogy az akkumulátor negatív pólusa csatlakoztatva van (földelt) a jármű karosszériájához, a pozitív pólusa pedig feszültég alatt van. Az idősebb autók ”pozitív földeléses elektromos rendszerrel” rendelkeztek, ahol a pozitív pólus a földelt, és a negatív pólus van feszültség alatt. A ”pozitív földelés” és ”negatív földelés” elképzelés nem releváns váltakozó áram esetében, mivel a pólusok polaritása váltakozik.

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink