Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 Radiátorok működése

 
1; A központi fűtéses rendszerek egyik legelterjedtebb hőátadó egysége a radiátor.
A radiátorok feladata a fűtendő helyiség hővesztésének pótlása. Ezt a leggyakrabban használt megoldás szerint úgy érhető el, hogy adott hőmérsékletű forró vizet - hőhordozó közeget - a kazánból (távfűtés esetén a távfűtőműtől) a radiátorba vezetünk, ahol az hőjét a radiátor felületén keresztül átadja a helyiség levegőjének, miközben lehül, és a radiátor elmenő kivezetésén keresztül távozik.
A radiátor teljesítménye függ:
A radiátor méretétől
Felületének nagyságától
A radiátorba vezetett víz hőmérsékletétől.
A megfelelő méretű radiátor kiválasztásánál figyelembe kell venni a 
Helyiség méretét,
Ajtók ablakok 
o számát, 
o méretét, 
o szigetelési képességeit
A helyiségben elérni kívánt hőmérsékletet
A külső hőmérsékletet
A radiátorba bevezetett hőhordozó közeg hőmérsékletét.
A pontos méretezést bízzuk szakemberre!
 
Kialakításuk szerint sok megjelenési formában léteznek:
Hagyományos öntöttvas radiátor (elavult, már nem gyártják)
Hagyományos lapradiátor (népszerűsége egyre csökken az újabban megjelenő formák miatt, melyek nagyobb hatásfokkal és kisebb helyigénnyel bírnak.)
Padló radiátor (A padló síkjába süllyesztett árokban fut végig, előnye hogy szinte láthatatlan, hátránya, hogy nehezebben tisztítható, és szinte kizárólag új építésű ingatlanoknál használható, ahol a padlózat/menyezet vastagsága megengedi. Légzsilipként is használható)
Szalagradiátor (kifejezetten esztétikus megoldás, fal mentén szegélyként húzódik meg. nem a helyiség levegőjét, hanem a feláramló levegő segítségével a falat melegíti. Bármely már meglévő melegvizes rendszerbe könnyen integrálható)
 
2; Elektromos radiátorok, olajradiátor
Működésük alapelve azonos a fent leírtakkal annyi különbséggel, hogy a hőátadó közeg nem víz, nem a kazántól vagy távfűtőműtől érkezik, hanem olajjal töltött önálló egységek, melyekben a hőátadó közeget elektromos fűtéssel melegítjük.
 


A szócikkhez társított címkék:
radiátor
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink