Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A radon egy radioaktív nemesgáz, láthatatlan, szagtalan. Az urán bomlási sorában található meg. Anyaeleme a rádium, amely megtalálható a földkéregben, a talajban és részben építőanyagainkban. A radon felezési ideje 3,8/nap, tehát ennyi idő alatt csökken a felére a kezdeti mennyisége. 
 
Ez az idő elég arra, hogy a talaj felső rétegeiből – vagy az építőanyagokból – a levegőbe kerüljön, és itt a körülményektől feldúsulva a lakosság természetes eredetű sugárterhelésének meghatározó alkotórésze legyen.
 
Amikor kikerül a szabadba, a radon nagy mértékben felhígul, aktivitási koncentrációja néhány Bq/m3 lehet. Mivel a radon nemesgáz, ezért a belélegzett radon túlnyomó részét kilélegezzük. Ugyanakkor bomlástermékei a levegőben található kisméretű szilárd részecskékhez, az aeroszolokhoz kötődnek, amelyek jelentős hányada kiülepedik tüdőnkben, a hörgőkben. Ezek a falára rakódhatnak, és ott megtapadva alfarészecskékkel bombázzák a hörgőhám leginkább sugár-érzékeny, osztódó sejtrétegét. Egy részük – oldékonyságuktól függően – bekerül a keringésbe, majd az egyes szervekbe, szövetekbe.
 
Az alfa-sugárzásnál ugyanaz az elnyelt energia 20-szor nagyobb biológiai hatást válthat ki, mint a röntgen-, gamma- vagy a béta-sugárzásé. Ez a sűrűn ionizáló sugárzások esetében a rövidtávon belüli nagy energiaátadás miatt lehetséges. A sejtek elpusztulnak, vagy mutáns sejtek keletkeznek az energiaátadás hatására. A mutáns sejtek könnyen rák előtti állapotba kerülhetnek, majd egyéb káros hatásokra rákos sejtekre osztódhatnak. Magas radon-koncentráció esetén a radon és leányelemeinek hosszú időn át történő belélegzése megnöveli a tüdőben a rákos daganatok kialakulásának kockázatát.

 


A szócikkhez társított címkék:
gáz , radon
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink