Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Richter Gedeon a 19. században megteremtette a modern hazai gyógyszeripart.
 
 
1872. szeptember 23-án született Ecséden. 1873-ban szülei meghaltak, ezért árvaként nevelkedett Gyöngyösön. Középiskolai tanulmányait itt végezte, majd a Budapesti Tudományegyetemen tanult, ahol 1895-ben kapta meg a gyógyszerész oklevelét kitűnő minősítéssel. 
 
1897-ben külföldre utazott, ahol több európai nagyvárosban – főként német, olasz, angol és francia – tanulmányozta a nagyipari gyógyszergyártás módszereit. Itt találkozott először és figyelt fel a hormonkutatásra, illetve az organo-, és kemoterápiás kezelésekre. 
 
1901-ben tért haza. Ekkor saját patikát nyitott az Üllői út és a Márton utca sarkán, a – ma is meglévő – Sashoz címzett patikát. Itt gyógyszervegyészeti laboratóriumot rendezett be, és organoterápiás gyógyszereket állított elő. Ez nemzetközileg is újító tevékenység volt, első készítményét – a Tonogen suprarenalét, ami vérnyomást növelő mellékvesekéreg-hormon kivonata – még ma is használják a gyógyászatban. Ebben az évben még két másik belső elválasztású hormont tartalmazó szert is előállított. 
 
Nagyon megnőtt az igény a készítményei iránt, hogy a Sas-patika gyógyszervegyészeti üzeme ezt már nem tudta kielégíteni. Ezért 1907-ben megnyitotta az első magyarországi gyógyszergyárat Kőbányán, itt vezérigazgatói tisztséget töltött be. 1912-ben volt a gyár első nagy sikere, akkor szabadalmaztatták a Kalmopyrint. 
Az első világháború kitörésekor már 24 gyógyszerszabadalommal büszkélkedhetett. A második világháború elején pedig 10 leányvállalata és 5 földrészre kiterjedő képviseleti hálózata volt. 1942-ben azonban a zsidótörvények miatt megfosztották a vezérigazgatói tisztségétől, és a gyárból is kitiltották. Innentől kezdve illegálisan, bizalmas barátain keresztül irányította vállalatát. 1944 őszén a gyár tevékenysége megbénult, menekülhetett volna, de nem akarta elhagyni a céget. 
 
1944 decemberében sok sorstársával együtt Richter Gedeont a Dunába lőtték a nyilasok. 
A háború után a cég újjáépült, és Kőbányai Gyógyszergyár néven működött. Richter Gedeon születésének 100. évfordulóján – 1972-ben – Richter-emlékérmet alapítottak, és a volt Üllői úti Sas gyógyszertár emléktáblával jelölték meg.
Ő volt a hazai gyógyszeripar megteremtője. Elsők között ismerte fel, hogy a gyógyszerkészítés ideje lejárt, és a nagyüzemi gyógyszergyártásnak van jövője.  
 
 


A szócikkhez társított címkék:
gyógyszergyártás , gyógyszeripar , Richter Gedeon
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink