Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Robert Andrews Millikan
(Morrison, Illinois, 1868. március 22. - San Marino, Kalifornia, 1953. december 19.)
amerikai kísérleti fizikus

1868-ban született Morrisonban Silas Franklin Millikan tiszteletes és Mary Jane második fiaként. Vidéki életet élt gyerekként, Iowban folytatta tanulmányait a Maquoketa High School-ban. Bírósági jegyzőkönyvvezető volt egy rövid ideig.
1891-ben Oberlin College-ban szerzett bakkalaureátus fokozatot klasszikus humán szakon, majd a Columbia Egyetemen 1895-ben, ezek után áttért a fizikára.

Millikan lelkes tanító volt,és szerzőtársa volt egy népszerű tankönyvsorozatnak.

1910-ben a Chicago-i Egyetem professzoraként publikálta olajcsepp kísérletének első eredményeit, amivel megmérte egyetlen elektron töltését. Ezt a kísérletet később kisebb-nagyobb sikerrel ismételték meg fizikushallgatók generációi.
Az elemi töltés egyike az alapvető fizikai állandóknak.
1921-1945 között a Caltech végrehajtó tanácsának elnöke volt.

Millikan szenvedélyes teniszjátékos hírében állt, feleségétől három fia született, akik közül legidősebb kiemelkedő aerodinamikai mérnök lett.
1954-ben hunyt el kaliforniai otthonában.

 

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink