Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Segner János András természettudós, matematikus, orvos, fizikus, egyetemi tanár.

 


(Forrás: Wikipedia)


 

1704. október 9-én született Pozsonyban. Középiskolai tanulmányait Pozsonyban és Győrben végezte. 1724-ben kezdte meg főiskolai tanulmányait a debreceni Református Kollégiumban, de 1725-ben már a jénai Orvostudományi Egyetemen folytatta. Itt matematikát és fizikát hallgatott.

 

1730-ban kapta meg orvosi oklevelét, Pozsonyban kezdett el dolgozni. 1735 és 1755 között a Göttingeni Egyetemen tanított fizikát, matematikát és kémiát. Csillagászattal is foglalkozott e közben. Ő hozta létre a göttingeni egyetem csillagvizsgáló obszervatóriumát.

 

1755-től haláláig Halléban fizikát, matematikát és csillagászatot tanított. A meteorológiatörténet őt tekinti a matematikai meteorológia megalapítójának. Tudományos munkássága kiterjedt a fizika, matematika és a kémia területére is.

 

Azonban Segner nevét legtöbben a turbina ősének tekinthető Segner-kerék feltalálásával azonosítják. Találmányát a gyakorlatban is kipróbálta. Olyan malmot épített, amelynek hajtószerkezete a Segner-kerék, azaz a vízturbina volt. Ezen túl első között igyekezett a legjobb hatásfokot is elérni.

 

A fizikában legjelentősebb eredménye a folyadékok és a merev testek dinamikájában érte el. A matematikában felelevenítette a Cavalieri-elvet, ezt sokáig tévesen róla nevezték el. Bizonyította a Descartes féle előjelszabályt. A kémiában gyakorlati irányt képviselt. Ő ajánlotta a kén-dioxidot a gabonavetőmagok fertőtlenítésére és a fahamut trágyázására. Foglalkozott a cukor-, a szesz- és a puskaporgyártás technológiájával is.

 

Kitüntetései:

  • tagjául választotta a szentpétervári, a berlini és a göttingeni tudományos akadémia, illetve társulat,
  • a londoni Királyi Társaságnak is a tagja volt,
  • II. Frigyes porosz király kitüntetésekkel halmozta el,
  • emlékét híven őrzi külföldi állomáshelyei mellet Debrecen városa is,
  • a Hold egyik kráterét is róla nevezték el

Segner János András 1777. október 5-én hunyt el Halléban.

 


A szócikkhez társított címkék:
fizikus , Segner , Segner János András
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink