Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Sir Ernest Rutherford (Nelson, 1871. augusztus 30. – Cambridge, 1937. október 19.)
 
Nobel-díjas kémikus és fizikus

Ernest Rutherford állami ösztöndíjjal végezte el az egyetemet Új-Zélandon, doktori értekezését a nagyfrekvenciájú elektromágneses hullámok mágneses hatásáról írta.
Szegény családból származott, így szintén ösztöndíjjal került 1894-ben a Cambridge-i egyetemre.
Ezekben az időkben is az elektromágneses hullámokkal kísérletezett, a világon elsőként áthidalva a nagy távolságot, rádiókapcsolatot létesített 3 km-es hatókörben.
1896-ban új kutatásokba kezdett, amiben megkülönböztette a radioaktív és a röntgensugarakat, és felfedezte a sugárzás két fajtáját: az alfa és a bétasugárzást.
1898-ban tovább kísérletezett, egy évre rá felfedezte a radongázt és a rádium, a polónium és a bizmut számos új radioaktív izotópját.
1900-ban felfedezte a radioaktív bomlás exponenciális törvényét.
1907-ben Manchesterben, majd 1919-től újra Cambridge-ben tanított.
1908-ban kémiai Nobel-díjat kapott.
1910-ben más fizikusok kísérletei által következtetett az atommag, 1918-ban a proton létezésére, majd megsejtette, hogy kell még lennie még egy részecskének, ez pedig a neutron felfedezését segítette elő.
1931-ben lovagi rangot kapott.
1937-ben tért örök nyugalomra a westminster-apátságban.

 

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink