Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Nap energiája több különböző sugárzás formájában hagyja el a csillagot, de elsősorban infravörös, ibolyántúli és látható sugárzás a legjellemzőbb. Ezen kívül más frekvenciájú elektromágneses sugárzáskibocsájtás is megfigyelhető, mint például a gammasugárzás, röntgensugárzás, vagy a rádióhullámok.

A Nap sugárzási teljesítményét a belőle másodpercenként kibocsájtott energia összessége adja. Ez 3,86·1026 watt. A teljes mennyiség nem éri el a Földet. A légkör felső részén a mért adat 174 petawatt (1015 watt). Ennek 30%-át elnyelik a felhők, óceánok és a szárazföld. Ez az energia melegíti a közeget, melyben elnyelődik. A hőteljesítmény itt 1,36 kW/m2, amit napállandónak hívunk. A földfelszínen ez megközelítőleg 1 kW/m2. A napállandó változó lehet, ezért szoláris paraméterről beszélhetünk. Függ ugyanis a Wolf-féle relatív számtól (R), ami az évi napfolttevékenység intenzitását mutatja. 

Amennyiben a Nap energiája nem melegítené a Földet, az abszolút nulla fok közeli hőmérsékleten stagnálna, ami -273,15 oC.

A Nap körüli gömbhéjat vagyis a kozmikus lakhatósági zónát is a Nap energiája okozza. Ez az a sáv, amiben akkora energia van, ami a víz folyékonyan tartásához szükséges.

A globális felmelegedés ahhoz a jelenséghez köthető, hogy az el nem nyelt napenergia a világűrbe sugárzik vissza. Azonban az emberiség által a légkörbe jutott üvegház hatású gázok csapdába ejtik a visszasugárzó energia egy részét, így a hőmennyiség és a hőmérséklet növekszik.

A napenergia mint megújuló energiaforrás:

A napenergia az egyik legfontosabb és a legnagyobb mennyiségben rendelkezésre álló megújuló energiaforrás.  Egy óra alatt annyi energia éri el a Földet, mint amennyit az emberiség egész év alatt használna el. Jelenleg ennek a mennyiségnek csupán töredékét hasznosítjuk.


A szócikkhez társított címkék:
energia , sugárzás
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink