Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 Napjainkban mind műszaki, mind esztétikai szempontból is minőségi épületek épülnek fel, vagy alakulnak újjá. A gyakran alkalmazott nyílászárók hőátbocsátási képessége a régen alkalmazott falszerkezetek „U” értéke közelében van. Amennyiben a korszerű, jó minőségű anyagokból  épül fel egy építmény, akkor szellőzéstechnikalilag nagyon zárt lesz. Mivel hazánkban a lakások szellőztetésénél csak kevés szabvány van érvényben, sokszor az alkalmazott szellőzés nem elégíti ki a majdani lakók és az épület állagmegóvási igényeit,így ez később komoly problémákat okozhat.

 

Magyarországon a megfelelő komfortérzethez a kellemes hőérzet párosul, melynek alapja a levegő hőmérséklete és páratartalma. Ennek érdekében megfelelően választott és méretezett szellőzési rendszert kell alkalmazni, így mindenképpen szellőztetni kell, de nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük. Egy korszerű szellőzési rendszernél fontos az energiatakarékosság, a kis karbantartási igény, az alacsony üzemeltetési költség és a változó légmennyiség biztosítása. Ezek alapján kizárható az ablaknyitó szellőztetés és a kapcsolóra kötött ventilátoros megoldás és aki gyakran nyitja mégis az ablakokat szellőztetés céljából, borsos gázszámlával szembesülhet. Továbbá aki szeretné elkerülni a szellőztetés hiányából adódó penészedést, más szellőztetési módszert kénytelen választani.

A fenti feltételeknek két megoldás felel meg: a központi ventilátoros gépi, páraszabályozott szellőzés és a [hővisszanyeréses szellőztetési rendszer]?.

A páraszabályozott szellőzőrendszer elemei  a  légbevezető elemek, a légelvezető elemek, valamint a hatékony, alacsony energiafelhasználású ventillátorok. Nemcsak új építésű házaknál, hanem régebbi, akár panelépületek felújításakor is jól alkalmazható és jelentős energiamegtakarítást is eredményez. A páraszabályozott szellőzőrendszer más néven higroszabályozásként is ismert. Azt a fizikai jelenséget használja ki, hogy egyes anyagok megnyúlnak a páratartalom növekedésekor és ha a levegő szárazabb, összehúzódnak.

Az épületszellőztető rendszer páraszabályozott légbevezető és légelvezető  elemei automatikusan, egymással "kommunikálva", folyamatosan biztosítják a helyiségekben és a helyiségek közötti irányított légáramlást, az optimális légcserét.

Érdemes olyan szellőzőrendszert választani, melyek napelemmel is kombinálhatók, ezáltal 95-97 százalékkal is csökkenthető az üzemeltetésre fordított energia és költsége.

 

Előnyök:

 

  • jobb légcsere, nagyobb komfort
  • a páralecsapódások elkerülése
  • a fűtési költségek kézben tartása
  • gázkészülékek légellátása.


A szócikkhez társított címkék:
szellőztetés
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink