Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Szellőztető rendszer

 
A jó közérzethez hozzátartozik az is, hogy a levegőben megfelelő mennyiségű oxigén (20-21%) legyen jelen. Ennek eléréséhez átlagosan 30 m3 friss levegőre van szüksége egy embernek óránként. Biztosítani kell tehát az elhasznált levegő elszívását és a friss levegő bevezetését adott légtérbe, mesterséges úton is, ha szükséges. Kiegészülhet a folyamat a levegő megszűrésével és előmelegítésével, illetve hűtésével is. Automatikusan működik a rendszer, a hővisszanyerő berendezés felhasználja az elhasznált levegő hőtartalmát a friss levegő előmelegítésére.
Az ideális szellőzőrendszer csendesen működik, megtisztítja a levegőt és semmiféle mellékszagot nem juttat a légtérbe.
 
4 szellőztetőrendszer típus:
 
Ventilátor
 
A régi nyílászárók tömítetlenségéből adódik a túlzott szellőzés egy részben. Másik része a helyileg alkalmazott ventillátorok beépítése, beállítása, mint időszakos szellőztetési mód.
 
 Gravitációs szellőzés
 
A nyílászárókon át bejutó friss levegőt a konyhán, a fürdőn és a wc-n át vezetik el. A párás levegő innen egy gravitációs szellőző kürtőn át a szél erejét és a kürtőhatást kihasználva jut a szabadba. Ezzel az úttal valósul meg a légcsere az otthonokban. Nincs szükség se elszívó motorra, se energiafelhasználásra.
 
Folyamatos gépi szellőzés
 
Folyamatosan szívja el a rendszer a vizes helyiségekből a levegőt egy központi ventillátoron át, melyhez több légelvezető elem is kapcsolódik. A friss levegőt a környező lakószobákon át pótolják.
Folyamatos légellátás és légelvezetés hővisszanyeréssel
Folyamatos gépi ellátással és légelvezetéssel biztosít a rendszer egy hőcserélős gépen át friss levegőt.
 
 


A szócikkhez társított címkék:
szellőztetés , szellőztető rendszer
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink