Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 A szénhidrogének – a nevükből is láthatóan – csak szén- és hidrogénatomokat tartalmaznak, a legegyszerűbb összetételű szerves vegyületek. Sok száz ilyen vegyület van, de a természetben nagy mennyiségben főleg a szénben, kőolajban és földgázban fordulnak elő. Nagy mennyiségű szénhidrogént égetnek el az energiatermelés céljából, és emellett a szénhidrogének fontos kémiai alapanyagok. Feldolgozásukkal és átalakításukkal – a vegyipar legfontosabb ága – a petrolkémia foglalkozik.

 

Két fő csoportjuk van. Az egyik az alifás szénhidrogének, amelyek a közül a metán a legegyszerűbb. A metánnál a szénatom mind a négy vegyértéke a hidrogénatomhoz kapcsolódik (CH4). A másik csoport pedig az aromás szénhidrogének, amelyeknek a benzol az alapvegyülete. Az alifás szénhidrogének további három csoportja: az alkánok, az alkének és az alkinek. 
 
Az őket alkotó atomok számaránya és szerkezete szerint is igen változatosak.  A szénhidrogéneket hagyományosan az alapján csoportosítják, hogy a bennük található szénatomok között csak egyszeres kötések vannak, vagy a molekulák kétszeres vagy háromszoros kötéseket tartalmaznak. 
 


A szócikkhez társított címkék:
szénhidrogén
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink