Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Szénmonoxid


Színtelen, szagtalan gáz. Szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú. Vegyjele a CO. Leginkább belső égésű motorokban, a szénvegyületek tökéletlen égése során keletkezik. Felhasználható üzemanyagként is, a levegővel jellegzetes kék lánggal ég. Kémiailag egy szénatom kötődik kovalens kötéssel egy oxigénatomhoz.


A szénmonoxid erősen mérgező gáz. Ez azzal magyarázható, hogy a vér hemoglobinjában található vasatomokkal stabil komplexet, szénmonoxid hemoglobint képez, és emiatt a szervezet oxigénfelvételét és oxigénellátását akadályozza. Akkor is megköti a hemoglobin a szénmonoxidot, ha a levegő szénmonoxid tartalma csekély. 250-szer nagyobb affinitással kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén.


Azonnali hatása a szervezetre a fejfájás, szédülés, émelygés, a látás- és hallásképesség csökkenése. Tartós hatásai közé tartozik: a szívizmot ellátó koszorúerek keringését csökkenti, hozzájárulva ezzel a koszorúér elmeszesedéséhez, szűkíti a koszorúeret, ezzel pedig növeli a szívinfarktus kockázatát. Szénmonoxid mérgezés esetén szabad levegőn mesterséges lélegeztetést kell alkalmazni.
 


A szócikkhez társított címkék:
CO , gáz , mérgező , szén , szénmonoxid
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink