Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
HirdetésSzent-Györgyi Albert magyar orvos, biokémikus.


1893. szeptember 16-án született Budapesten. Középiskolai tanulmányait a Lónyai utcai Református Gimnáziumban végezte, majd innen a Budapesti Tudományegyetem Orvostudományi Karán folytatta a tanulmányait. 1917-ben kapta meg orvosi oklevelét.


Az I. világháborúban medikusként vett részt, de megsebesült és leszerelték. Ez után Pozsonyban, Prágában, Berlinben, Leidenben, Groningenben végzett tanulmányokat a biológia, az élettan, a gyógyszertan, a barkteriológia, majd a fizika-kémia terén.
Ezt követően Cambridge-be ment. Itt szerezte meg második doktorátusát (kémiából), és egy évig itt is dolgozott. 1931-ben hazajött Klebelsberg külügyminiszter hívására, és 1931-1945-ig a Szegedi Tudományegyetem orvosi vegyészeti intézetének professzora volt.
1945-től a Budapesti Tudományegyetem orvos karának biokémiai professzora volt, majd 1947 végén elhagyta az országot. Boston mellett telepedett le, és 1962-ig az USA Izomkutató Tudományos Intézetének tengerbiológiai laboratóriumának igazgatói posztját látta el.
1962 és 1971 között a Dartmouth-i Egyetem professzora volt. Magyarországgal folyamatosan tartotta a kapcsolatát, 1960-tól rendszeresen hazalátogatott.


Világhírű felfedezése


Az 1920-as évek végén ismeretlen anyagot talált a mellékvesében. Groningenben kezdett el foglalkozni a sejtlélegzéssel, de Magyarországon folytatott kutatásai során fedezte fel, hogy a fumársav katalitikus hatást fejt ki a mechanizmus egyik lépcsőjén. Ezen az úton ment végig, mire eljutott a C-vitamin izolálásához. Még Groningenben megfigyelte, hogy egy jellegzetes oxidációs folyamat reakciós késése valamilyen redukáló anyag meglétére utal. Cambridge-ben vette észre, hogy ez a redukáló anyag egyaránt előfordul a citrusfélékben és a mellékvesekéregben is. Arra is rájött, hogy az emberi szervezetnek szüksége van erre az anyagra, viszont csak növények és állatok képesek előállítani. Felismerte, hogy a szegedi fűszerpaprika sokkal többet tartalmaz ebből az anyagból, mint a citrusfélék, így sikerült nagy mennyiséget előállítani belőle. Felfedezték, hogy gyógyítani lehet vele a skorbutot, ekkor keresztelte véglegesen aszkorbinsav névre.


Kitüntetései:

  • 1937-ben élettani-orvosi Nobel-díjat kapott,
  • a Magyar Tudományos Akadémia 1935-ben levelező,
  • 1938-ban rendes,
  • majd 1945. május 30-án tiszteletbeli tagjának választotta,
  • 1987-ben a Szegedi Orvostudományi Egyetem felvette a nevét, és így Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem lett a neve.


1986. október 22-én halt meg a Boston melletti Woods Hall-ban.
 


A szócikkhez társított címkék:
aszkorbinsav , C-vitamin , feltaláló , fumársav , Nobel-díj , skorbut
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink