Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az energiaárak emelkedése miatt újra egyre fontosabb szerepet játszanak a szilárd tüzelőanyagok.

 

Elsősorban a fatüzelés van terjedőben a tűzifa olcsósága miatt. A [fabrikett]?? és a [pellett]?? kicsit drágább. A szén a másik megoldás.


A faanyag elégetése a CO2-kibocsátás miatt megújuló energiaforrásnak minősül, hiszen a fák széndioxidból építik fel a szervezetüket és elégetéskor ez a mennyiség kerül vissza a légkörbe. Sűrűn lakott településeken nem ajánlatos a fatüzelés, mert a hamu egy része a kéményen keresztül a légtérbe kerül, növelve ezzel a szmogot.


A szén tüzelése nem környezetbarát, hasonlóan a fosszilis anyagokhoz, a felszínre hozva és elégetve plusz széndioxid-kibocsátás adódik miatta, ami káros a bolygó klímájára. 

 

Az esővíz hasznosításával akár 50%-nyi ivóvizet is meg lehet takarítani, ami az egyre emelkedő vízdíjakat figyelembe véve jelentős spórolást jelent.


A csapadékvíz használható WC-öblítésre, mosásra, takarításra, kertöntözésre. Amennyiben  ezeket esővízzel oldjuk meg, akkor közel  50%-os lehet a „vezetékes” víz megtakarításunk.


Egy csapadékvíz-hasznosító berendezés anyagilag 5-8 év alatt visszahozza az árát. Több európai országban az önkormányzatok anyagilag támogatják ezt a fajta csapadék-hasznosítást.


Számos független intézet vizsgálata biztosítja, hogy ezekben a berendezésekben található szűréstechnika a vizet mindig tisztán és szagtalanul tartja.


A szócikkhez társított címkék:
fa , fabrikett , pellett , szén , szilárd tüzelés
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink