Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Alapvetően fontos a termosztát kiválasztásánál a villamos feszültség. A szoba termosztátokat 12 V, 24 V és 230 V feszültségre gyártják, és az eltérő feszültségek egy-egy márkán belül külsőleg semmiben sem különböznek egymástól, viszont a rajtuk lévő felirat elárulja, hogy milyen feszültségre készültek.

 

230 V feszültséggel működött a régebbi, főleg hazai gyártású készülékek elektromos vezérlése, de a mai, korszerű készülékek érintésvédelmi okokból szinte kivétel nélkül 24 V feszültségűek. Tehát mielőtt termosztátot vásárolunk mindenképpen meg kell nézni a fűtőkészülék leírásában, hogy milyen feszültségű termosztát való hozzá.

 

Az épületben vagy a lakásban a szobatermosztát elhelyezésére szolgáló helyiséget „referencia-helyiségnek” nevezzük. A termosztát ugyanis innen ad jelzést az épületben uralkodó hőmérsékleti állapotról a fűtőkészüléknek, de csak az adott helyiség, azon belül is csak egy pont, a szobatermosztát helye alapján. Ennek a helynek a kiválasztására figyelnünk kell, ugyanis ha rossz, akkor nem valós jelzést ad a fűtőkészüléknek.

Ahhoz, hogy a fűtés jól működjön, érdemes a szobatermosztátot olyan északi, északkeleti vagy északnyugati tájolású helyiségben elhelyezni, ahol nincsen jelentős belső hőforrás.

Hőtechnikai szempontból ez lehet a lakás legkedvezőtlenebb helyisége. Ha a fűtőkészülék működését innen vezéreljük, akkor az előállított fűtővíz-hőmérséklet a kedvezőbb adottságú helyiségek fűtéséhez biztosan legalább elegendő vagy túl meleg lesz. Azért persze ez sem egészen biztos, hogy így van. Mert hiába helyezzük a szobatermosztátot északi fekvésű helyiségbe, ha például hibás méretezés (vagy egyáltalán nem méretezett, hasraütéssel kiválasztott radiátornagyság) miatt ott kétszer akkora radiátor van, mint kellene. Biztos, hogy ekkor ez a helyiség gyorsabban melegszik, mint a többi, emiatt a szobatermosztát a fűtőkészüléket már azelőtt leállítja, mielőtt a többi helyiség felmelegedne.

Mindenképpen célszerű központi-fűtéstervet készíttetni, és a szoba termosztát helyét velük kijelöltetni.


A szócikkhez társított címkék:
fűtés , szobatermosztát
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink