Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 Gyermekünk nevelésénél számos olyan praktikát bevezethetünk, ami által energiatudatosabb életmódra tanítjuk, így a további generációknak is érdekük lehet az energiatakarékosság.

Az újrahasznosítás fontos része a szelektív hulladékgyűjtés, aminek során feldolgozható papír, acél, üveg, műanyag és alumínium hulladékokat gyűjtjük be.
A gyerekünknek tálalhatjuk úgy ezt a folyamatot, mint egy játék, amiben az otthon szelektíven gyűjtött hulladékok szétválogatása és a megfelelő konténerbe helyezése a cél.


Általánosan mindenkibe belevésődik kiskorában, hogy kapcsolja le a már nem használt lámpákat, elektronikus készülékeket, vagy zárja el használat után a csapot.
Ha a számítógép stand-by módban üzemel, akkor is akár 15%-át is fogyaszthatja a normál üzemmódnak. Ezekre megoldás a „stand-by-killer”, ami egy kapcsolós elosztó.
Tévhit, hogy a konnektorban hagyott töltők nem fogyasztanak áramot, ha nem használjuk épp őket. Fontos tudatnunk gyermekünkkel, hogy ha feltöltötte a telefonját, akkor húzza ki utána a töltőt az áramból.

A tizenéves gyerekeknél már bevezethető az esti fürdőzés helyetti zuhanyzás, ami azon túl, hogy egészségesebb, a kádhoz szükséges vízmennyiség 2/3-át is megspórolhatjuk vele.

A közlekedésnél is fontos, hogy jó példát mutassunk otthon. Kisebb távokra inkább kérjük meg gyermekünket, hogy tegyenek egy közös sétát a környezet szennyezése helyett. A kerékpározás pedig egy még jobb módszer arra, hogy egy egészséges és vidám utat tegyünk meg akár a boltig, vagy az iskoláig.

Ha vásárolni megyünk, vigyünk saját bevásárlótáskát. Évente mindössze 3%-át hasznosítják újra a több mint 500 milliárd műanyag zacskónak. A papírzacskók készítéséhez több millió fa kivágására van szükség, a  műanyag bevásárlózacskókhoz pedig több millió hordó kőolajat használnak fel, és több ezer év, mire lebomlik. Válasszon gyermeke egy szép vászon bevásárlótáskát és használják azt minden bevásárlásnál.

 


Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink