Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 Az UCTE az európai nagyfeszültségű átviteli (villamos energia) rendszer. Az UCTE a világ egyik legnagyobb, szinkron üzemmódban üzemelő rendszere, amely magában foglalja a teljes Nyugat- és Közép-Európát, valamint 3 Maghreb államot is. Ma már az UCTE koordinálja a villamosenergia-átviteli rendszer működését és fejlesztését Portugáliától Lengyelországig, Hollandiától Romániáig és Görögországig, megfelelő kereteket biztosítva az EU belső villamosenergia-piac minden szereplőjének. 

 

Az UCTE-rendszer megállás nélkül fejlődik. Tervbe vették Törökország, Tunézia, Líbia szinkron üzemű (és távlatilag Szíria és Libanon) integrálását a rendszerhez. De a legfontosabb bővítési irány keletre mutat, magába foglalva a két hatalmas rendszer, a jelenlegi UCTE- és az IPS/UPS-rendszerek összekapcsolását. Az így kialakuló villamosenergia-rendszer Lisszabontól Vlagyivosztokig terjed, lefed 10 időzónát, a legkülönfélébb terhelési és erőművi jellemzőkkel.
 
Az UCTE konzorcium munkájának finanszírozásához hozzájárul a Bizottság „Transz-európai Hálózatok” nevű programja is. Ukrajna és Moldova is jelentkezett, hogy szeretnének csatlakozni az UCTE rendszerhez. Az UCTE és az IPS/UPS-rendszer összekapcsolását különlegesen nehéz feladattá teszi, hogy teljesen eltérő rendszerről van szó, melyek különböző szabályokkal és szabványokkal üzemelnek. Így a szinkron üzemű összekapcsolásnál nem csak a műszaki feltételeket kell megvizsgálni, hanem a szervezeti és irányítási rendszert is, annak érdekében, hogy biztonságos legyen az összekapcsolás. Kötelező műszaki követelmények egész sorát kell előírni, hogy elkerülhető legyen, hogy bármelyik rendszer negatív hatást gyakoroljon a másikra. Ugyanakkor arra is figyelni kell, hogy amennyire lehetséges, egyik rendszer esetében se kelljen megváltoztatni az üzemi szabályzatokat és szabványokat, feltéve, hogy nem gyakorolnak negatív hatást az összekapcsolt rendszerre.
 

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink