Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Működésük az elemekhez hasonló. Elektromosságot állítanak elő közvetlenül vegyi reakciókkal. Az a különbség az elem és az üzemanyagcella között, hogy az elemet, ha kifogy, ki lehet dobni, viszont az üzemanyagcellát folyamatosan újra lehet tölteni.

 

Hivatalos megfogalmazásban az üzemanyagcellák elektrokémiai energia átalakító berendezések, melyek a hidrogént és az oxigént alakítják vízzé, miközben elektromos áramot termelnek.

Tehát itt is elektrokémiai reakció játszódik le a hagyományos akkumulátorokhoz hasonlóan, viszont az akkumulátorok teljes mértékben önmagukban tárolják a reakcióhoz szükséges kémiai anyagokat, így a leállítást követően a villamosenergia-termelés leáll. Az üzemanyagcelláknál ezzel ellentétben az elektrokémiai reakciókhoz szükséges elemek (hidrogén, oxigén) folyamatosan áramlanak a cellákba, így amíg a folyamat tart, azok szüntelenül termelnek áramot.

 

A tüzelőanyag-cellában tehát ellentétes folyamat zajlik, mint az elektrolízis: a levegőből nyert oxigén és hidrogén reakciójánál víz és elektromos energia keletkezik.

 

1839-ben Sir William Growe, angol fizikus felismerte, hogy elektrolízis vizsgálatánál elektromosságot alkalmazva, annak folyamata visszafordítható. Growe az üzemanyagcellával a gőzgépnek akart versenytársat teremteni. Kezdetben „gas battery”-nek nevezte, később lett a neve „fuel cell”. Életében nem sok sikerrel járt, az utókor fedezte fel ezt a lehetőséget.


A szócikkhez társított címkék:
elektromosság , üzemanyag
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink