Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Föld (esetleg 1-1 terület) felületét borító növényzet összessége. Általában a területre jellemző növénytársulás összessége. Egymástól eltérő, jellegzetes képet mutat a fás növényzet (erdei vagy őserdei), a gyepes-füves növényzet, a nem záródó, nyílt növényzet (sziklás, homokos táj, sivatag, tundra) stb. Alapegysége nem egy növényrendszertani egység, bizonyos faj, hanem a növénytársulás.
Kutatásával a fitocönológia (növénytársulástan) foglalkozik, melyet korábban a növényföldrajz egyik ágának tekintettek. Mára önálló tudományként elismert.
 

A Föld éghajlati zónái alapján felismerhetőek bizonyos növényzeti zónák, amelyek az adott éghajlati övre jellemző vegetációval rendelkeznek. Az adott terület vegetációját az éghajlati zónákon kívül befolyásolják a terület domborzata, tengerektől való távolsága.

Különböző féle növénytársulások különböztethetők meg
• Zonális - élőhelyének klímájával egyensúlyban lévő társulás.
• Extrazonális – amikor bizonyos társulások saját zónájukon kívül jelennek meg.
• Intrazonális – bizonyos ökológiai (különleges alapkőzet, talajvíz) tényező által befolyásolt az adott klímazóna által meghatározott vegetációtól eltérő.
• Aznoális – zónáktól független előfordulás (például a vizes élőhelyeken szinte mindenhol megtalálható nádas)
 


A szócikkhez társított címkék:
aznoális , extrazonális , fitocönológia , intrazonális , növényzet , vegetáció , zonális
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink