Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 A melegvizes fűtésrendszerek újra egyre közkedveltebb kazánjai a vegyes tüzelésű kazánok. Tüzelőanyagai:

Hazai vagy import szén
Tűzifa
Háztartási hulladék
Bizonyos kazánoknál pellet
A vegyes tüzelésű kazánoknak számos előnyük van a gázkazánokkal szemben, hiszen használatukkal
Függetleníteni tudjuk magunkat a gázszolgáltatóktól
o Ez nem feltétlenül csak gazdasági szempont, hiszen azon felül, hogy az évről évre emelkedő gázárral nem kell tovább megküzdenünk, de egy esetleges gázválság sem érint bennünket közvetlenül.
Gazdaságosabban tudunk fűteni
o A vegyes tüzelésű kazánok ugyan nem rendelkeznek nagyobb hatásfokkal mint a gáz- vagy pelletkazánok (gáz-, pelletkazán ~ 90-95 %, vegyes tüzelésű ~ 80%), mégis gazdaságosabbak, hiszen a tüzelőanyaguk ára alacsonyabb, másrészt a háztartási, ház körüli hulladékok nagy részét is eltüzelhetjük bennük.
Hátrányai:
Magasabb bekerülési költség
Nem csak maga a kazán, hanem a hozzá tartozó kémény cseréje, átalakítása is emeli a költségeket. Kémény cseréjére, illetve speciális kémény beépítésére azért van szükség, mert a távozó füstgáz a gázkazánéhoz képest melegebb és maróbb hatású is.
A fűtés sok emberi munkát igényel
A tüzelőanyag behordásától a kazán „megrakásáig”, tisztításáig igen fáradtságos, koszos munka vár használójára
 
Lehetőség van gáz és vegyes tüzelésű kazán egyszerre történő használatára is. Ilyen esetben beállítástól függően pl éjszakára a rendszer átkapcsol gázkazánra, így nem kell törődnünk a tüzelővel. Vagy ha elutazunk otthonról, a gázkazánról üzemeltethetjük a temperáló fűtést.
 


A szócikkhez társított címkék:
kazán , vegyes tüzelés
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink