Már 641 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az anyagok elektromos vezetőképessége a konduktancia, ami az ellenállás reciproka. 
Jele: G
Mértékegysége: siemens. Jele: S ([Emst Werner von Siemens]? tiszteletére)
 
 , ill.  
 
 
Az elektromos vezető anyagok kristályos szerkezetűek. A kristályban sok a szabad elektron, ezért nag a fajlagos vezetőképessége. Az atomok rácsállandója kicsi, vagyis közel vannak egymáshoz, ezért a szomszédos atomok közösen használják a vegyértékelektronjaikat.
Az [elektromos]? vezetőképesség az anyagra ható elektromos térerősség hatására az anyagban létrejött [elektromos áram]? mértéke. 
A fajlagos elektromos vezetőképesség az egységnyi hosszúságú és keresztmetszetű anyag elektromos vezetőképessége, melynek mértékegysége S/m.
Vezetőképességnél beszélünk [félvezetők]?ről is. 
A félvezetők azok az anyagok, melyek a vezetőképessége a szigetelőanyagok és a fémek vezetőképessége között található. Ezek vezetőképessége nő, ha emelkedik a hőmérséklet, a fémeké pedig olyankor csökken.

Jó vezetők:

  • ezüst
  • vas
  • réz
  • alumínium
  • elektrolitok
  • grafit 

Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Pókerpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági és pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár pókerenciklopédia