A víz keménységének a benne oldott ásványi anyagok mennyiségét nevezzük. Ezt különböző módokon lehet meghatározni. A víz felhasználásra a keménység hatással van, viszont a fogyasztását nem befolyásolja.
A víz keménységét a benne oldott kalcium- és magnéziumsók mennyisége határozza meg.
Az úgynevezett változó keménységet a kalcium- és magnézium-hidrogénkarbonát tartalom adja (Ca(HCO3)2 és Mg(HCO3)2). Ezt forralással ki lehet küszöbölni, mivel ezek a sók vízben oldhatatlan karbonátok (vízkő) formájában kiválnak:
Ca(HCO3)2 = CaCO3 + CO2 + H2O
Mg(HCO3)2 = MgCO3 + CO2 + H2O
A szolfátok, kloridok ilyen módon nem küszöbölhetők ki, így azok az úgynevezett állandó keménységet adják.
A két keménység együttesen adja meg a víz összkeménységét.