Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 A Föld vízkészlete:

 

A Föld teljes vízkészlete körülbelül 2 milliárd km3. Ez a vízkészlet a Föld teljes tömegének 1%-a, és ez a mennyiség a Föld, mint égitest kialakulása óta változatlan. Mintegy 30%-a kémiailag kötött víz, a szabad vízkészletet 1,36 milliárd km3-re becsülik.

A Föld vízkészletének csak 3%-a édesvíz, a többi 97%-ot sósvíz teszi ki. Ez a 3% édesvíz a sarki jégtakaróban, illetve a gleccserekben fordul elő, így a ténylegesen vízkészletünknek csak 0,03%-a hasznosítható.

 

A víz jelentősége:

 

A víz a szervezetünk fontos alkotóeleme, testünk 55-90%-át víz alkotja. Ez a mennyiség embrionális korban 80-90%, idős korban 55-60%.

 

Mi a szennyezett víz:

 

Vegytiszta vizet csak a laboratóriumban tudunk előállítani. Szennyezett az a víz, amelyben az oldott anyagok mennyisége vagy fajtája ártalmas az emberek, az állatok, a növények vagy a környezet számára. A tiszta víz egyre nagyobb kincs, mivel drága, és egyre jobban fogyatkozik. A vizek tartósan és egyre jobban elszennyeződnek, fertőzővé és mérgezővé válnak. Sok országban nem elegendő a vízkészlet, mert nem esik elég csapadék vagy, mert nagy a népesség száma és a helyi vízkészletek nem elegendőek.  A legtöbb európai folyóban ma már nem élnek halak.

 

A vízszennyezés módja:

 

 • A legfőbb okozója a vegyipar. Napi 2,5 millió köbméter szennyvíz jut a szabadba, amelynek a fele tisztítatlan.
 • A vízszennyezés második nagy okozója a mezőgazdaság, a földművelés során használt vegyszerek, gyomirtók, rovarirtók, műtrágyák, növény védőszerek, amelyek a felszíni vízkészletbe kerülnek.
 • A különböző káros anyagok nitrogén-oxidok (nitrogén-monoxid és nitrogén-dioxid), kén-dioxid levegőbe jutásával szennyeződhet az esővíz, majd szennyezett csapadékként lehullva bekerülnek a talajba, folyókba, tengerekbe.
 • A háztartások vízszennyező szerepe óriásira növekedett a mosószerek, öblítők, vízlágyítók, kozmetikumok, savak és lúgok széleskörű használatával.
 • Az olajszennyezés nagyon jelentős károkat okozhat. Hajókról, amelyek valamilyen módon megsérülnek, nagy mennyiségű kőolaj, és kőolajszármazékok kerülnek vízbe. A vízbe került olaj a felszínen úszik, elállja a nap útját, ezzel akadályozza a vízben élő élőlények anyagcseréjét. A kőolaj a vízi madarak tollát is szennyezi.

 

Mit tehetünk mi?

 

 • Vizet spórolhatunk, és egészségesebb is, ha a fürdés helyett inkább a zuhanyozást választjuk.
 • Fogmosáskor ne engedjük feleslegesen a vizet, használjunk inkább poharat.
 • Ne kapcsoljuk be a mosógépet csak pár ruháért, várjuk meg, hogy megteljen.
 • Ügyeljünk a ruháink, környezetünk tisztaságára, mert azzal is rengeteg vizet megspórolhatunk, ha kevesebbet mosunk fel, vagy nem kapcsoljuk be olyan sűrűn a mosógépet
 • Locsolás során is vizet spórolhatunk, ha összegyűjtött esővizet használunk e célra. Ha mégis csapvízzel locsolunk, akkor ezt inkább reggel és este tegyük, mert akkor kevésbé párolog a víz.
 • Ne szemeteljünk, a szemetet mindig dobjuk a kukába, ne dobáljuk szét az utcán, erdőben. Amikor tehetjük, gyűjtsük inkább szelektíven a hulladékot.
 • Ivóvizeink mennyiségét nagy mennyiségben csökkentik a kibocsátott szennyeződések, műtrágyák, növényvédő szerek, ezért válogassuk meg a használt vegyszereket, és figyeljünk arra, hogyan szabadulunk meg tőlük.
 • Mosószerekből és mosogatószerekből környezetkímélőt válasszunk.
 • Kozmetikai termékekből, vízlágyító-, öblítő-, mosószerekből, szappanból csak annyit használjunk, amennyi mindenképpen szükséges.
 • Ha természetes vizekben fürdünk, használjunk minél kevesebb napolajat, és ne közvetlenül a vízbemenetel előtt kenjük be magunkat.
 • Sűrű zsiradékot, ételmaradékot, kávézaccot, maró vegyszert, erős fertőtlenítőt, használt olajat ne a lefolyóba, WC-be dobjunk ki. 


A szócikkhez társított címkék:
ivóvíz , víz , vízkészlet , vízszennyezés
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink