Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
HirdetésAlessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta olasz természetkutató, fizikus, a víz elektrolízisének felfedezője, a galvánelem feltalálója, és az elektromos áram elméletének kidolgozója.

 

 

(Forrás: Wikipédia)

 

Az olaszországi Comoban látta meg a napvilágot 1745. február 18-án. Apja, Don Filippo Volta lombard nemes, anyja pedig Donna Maria Maddalena dei Conti Inzaghi volt, aki szintén nemesi családból származott. Iskolái befejeztével szülővárosában fizikatanárként kezdett dolgozni 1774-ben, majd 5 évvel később a paviai egyetemre hívják fizikát tanítani, ahol 40 éven át fizikaprofesszorként tevékenykedett.
Korának nagy tudósaival igyekezett személyes ismeretséget kötni, ezért sokat utazgatott.


1782-ben bemutatta az elektroszkóp javított változatát, majd 1791-ben Londonban a Royal Society tagjává választották. További tudományos tagságot szerzett Zürichben, Berlinben, Bernben és Párizsban. 1794-ben a Royal Society kitünteti a Copley-éremmel, majd 1800. március 20-án a szervezet elé terjeszti kísérleteinek eredményét a különböző fémek érintkezésének az elektromosság keltésében játszott szerepéről, majd ugyanitt jelentette be élete legfontosabb felfedezését, a galvánelemet. 1806-ban a Vaskorona lovagjává ütik és Napóleon Itália grófjává, majd szenátorává teszi. 1819-ben visszavonult családi birtokukra, és 1827. március 5-én ott hunyt el.

A Volta-féle elektromossági alaptörvény Luigi Galvani kutatásaiból indult ki, s azt írja le, hogy bármely fémekből álló lánc elektromossági állapota ugyanaz, mint hogyha végpontjaik közvetlenül érintkeznének. Tartós áramlást zárt fémlánc nem idézhet elő, ahhoz folyadékok mint másodrendű elektromotorok szükségesek. Ha egy ilyen kombináció végpontjai érintkeznek, az elektromosság folytonosan kiegyenlítődik, feszültsége azonban az érintkezési ponton azonnal helyreáll. Ez a galvánáram. A másodrendű vezetők Volta szerint nem elektromotorok, hanem csak vezetők. Ezen elmélet alapján szerkesztette meg elektromos oszlopát, aminek jelenségeit a dörzsölési elektromosság által igyekezett megmagyarázni.

 

Volta mindig barátságos, szívélyes és rendkívül szerény ember volt, tanítványai szerették és becsülték. Kutatóként megfigyeléseiben mindenkor pontos és precíz, ugyanakkor remek társasági ember volt jó humorérzékkel megáldva.

 


A szócikkhez társított címkék:
feltaláló , tudós
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink