Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 Az energiafelhasználás környezeti hatásai

 

A Föld lakossága egyre inkább szembesül azzal, hogy a túlzott energiafelhasználás szorosan összefügg a környezet károsodásával. A [fenntarthatóság]? érdekében ideje változtatni a belénk rögzült szokásokon és áttérni az alternatív megoldásokra, hiszen a környezet egy dinamikus rendszer. Az egyes elemeit (pl. szél, víz , levegő, talaj) érő hatások áttevődnek egymásra és összeadódnak. 
A demográfiai statisztikák tendenciájára hivatkozva 2050-ben mintegy 10 milliárd ember fogja birtokolni a Földet. Ez a szám amúgy is megdöbbentő, de ha belegondolunk, hogy a majdnem kétszer annyi ember majdnem kétszer annyi káros anyagot fog kibocsátani a környezetbe, akkor döbbenünk csak meg igazán. Ezt a számot még be lehet szorozni a technika fejlődésével járó súllyal is. Példa gyanánt: a világ összesített energiafelhasználása az ezredforduló előtt 400EJ volt, aminek kitermeléséhez 3,4 Gt kőolaj, 4,5 Gt szén és 2,5 Tm3 kellett. A megújuló energiaforrások (vízenergia, bioenergia, tűzifa) a szükségleteknek mindössze 10%- át voltak képesek kielégíteni. A [nap]?,- [szél]?,- geotermikus energia kb. 1%- át tette ki az energiafelhasználásnak. 
Ezek a számok ma már egy egészen más eloszlást mutatnak, azonban még így sem elegendő a felmért energiakészlet a jövő igényeinek kielégítéséhez. Pontosan nem meghatározható, hogy még hány évig tart ki a Föld tartaléka, hiszen nem ismerjük sem a jövő pontos energiaigényét, sem pedig a Föld energiakészletének nagyságát. Az viszont bizonyos, hogy a készlet korlátozott, így a takarékosság elsőrendű feladatunk. 
 


A szócikkhez társított címkék:
energiafelhasználás , környezet , környezettudatosság , környezetvédelem
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink