Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Föld belső hőjéből származó energiát hívjuk geotermikus energiának.
 
A Föld belseje felé haladva 30 °C fokkal emelkedik a hőmérséklet kilométerenként. Ez az alternatív energia korlátlan erőforrást jelenthet, ugyanakkor szintén a Föld hőjéből táplálkozó, a termálvízre épülő energia kinyerésében véges készlettel kell számolnunk. Utóbbi előnye, hogy viszonylag olcsón lehet kiemelni, és ami nagyon fontos, hogy környezetkímélő.

A geotermikus szó görög eredetű. Jelentése: földi hő. A geotermikus forrásokat már a római időkben felfedezték. Elsőként a termálvíz előnyeit használták ki, szem és bőrbetegséget gyógyítottak vele, illetve pihenési és háztartási célokra használták, ugyanúgy, mint Új-Zélandon, akik még főzésre is ezt a vizet alkalmazták. A római kor emberének életében is fontos szerepet töltött be a föld hője által felmelegített termálvíz: Pompeiben, a Vezúv árnyékában például épületek fűtését segítették vele. Manapság, a környezettudatos gondolkodás előretörésével, ezek a felhasználási módok újra aktuálissá váltak.

A technika fejlődésével a 19. században lehetőség nyílt a termikus erőforrások feltárására. Toscanában például a bór és az ammónium vegyületek feldolgozására használják ezt a fajta energiát. 1904-ben megindult az elektromos energia termelése Piero Ginori Conti herceg által és 1913-ban már 250 kW energiát állítottak elő a larderelloi erőműben. Jelenleg az erőmű teljesítménye meghaladja a 400 MW-ot, de tervben van, hogy ezt 800 MW-ra emelik. Több helyen a világban folyik ilyen jellegű munka. Új-Zélandon a Wairakei térség fejlesztése az 1950-es években kezdődött. Az észak-kaliforniai "Gejzír-mező"-n 1960-ban indult a termelés. Napjainkban ezt a területet fejlesztik leginkább, itt a teljesítmény 2800 MW.  A világon a legtöbb geotermikus energiát a Csendes-óceáni lemezszegély mentén fekvő országok hasznosítanak, mint Japán, Mexikó vagy a Fülöp-szigetek.

A távfűtésben és a mezőgazdaságban a geotermikus hő közvetlen felhasználására törekednek többek között Japán, Kína, a volt Szovjetunió egyes utódállamai, Izland és Magyarország is. Az új technológiákat azonban nyugat-európai országokban dolgozták ki és fejlesztették tovább.

Legfontosabb felhasználási területek a geotermikus energia segítségével a mezőgazdasági üvegházak, lakások, fűtése és a villamos energiatermelés.

 


A szócikkhez társított címkék:
elektromosság , zöldenergia
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink