Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A távfűtés hőenergia-szolgáltatás, amit távvezetékeken valósítanak meg. Környezetkímélőbb az épületenkénti fűtőegységek használatához képest. A klímaváltozás miatt egyre növekszik a jelentősége a távfűtésnek. Olyan új energiahordozók felvevője lehet, amelyek csak nagyobb teljesítménytartományban hasznosíthatók gazdaságosan. Nagy teljesítményű hőtermelő egységekkel, a megújuló energiaforrások sokkal gazdaságosabban felhasználhatók.

Nagyrészt a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével állítják elő a távfűtéshez szükséges energiát. Mivel a gáazszámláért fizetendő összeg folyamatosan növekszik, ezért előtérbe kerültek a megújuló energiaforrások. Az alternatív lehetőségek közül a biomassza, a geotermikus energia és a hulladékhő felhasználásával gondoskodni lehet az energiaellátásról is, és a környezetet sem károsítja nagymértékben.

Elvileg a Föld hője kimeríthetetlen energiaforrás. A forrásokból feltörő forró víz csak távfűtési rendszerekkel juttatható el a felhasználóknak.

Magyarországon a hatszázezret is meghaladja a száma a távfűtéses lakásoknak, ezek kiszolgálásához erőművi berendezésekre, fűtőművekre, kiterjedt csőhálózatokra, és hőközpontokra van szükség. A hőközpontok közül megkülönböztetünk nagy elosztó központokat, egy-egy épület, vagy épületrész ellátását szolgáló közepes méretű központokat, illetve kezdenek hazánkban is elterjedni a családi házakat ellátó mini központok.

Korábban épültek olyan tömbhőközpontok, amelyek több épület ellátását végezték, de ezek üzemeltetése sok problémát és hőveszteséget okozott, manapság folyik megszüntetésük. Mivel szekunder oldali paraméterekkel vezették a fűtési hőt az egyes épületekhez, ezért a korrekt mérés alapján történő elszámolást lehetetlenné tette.

Ezek helyett a hő primer nyomás- és hőmérsékletviszonyokkal érkezik az épületbe, ahol megfelelő szabályozó berendezések vannak felszerelve, és ezek segítségével biztosítják az épület fűtéséhez szükséges feltételeket és készítik a meleg vizet.


A szócikkhez társított címkék:
fűtés , takarékosság , távfűtés
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink