Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A fosszilis energiahordozók a nem megújuló energiaforrások körébe tartoznak. Fosszilis tüzelőanyagok alatt a bányászott szenet, ként és a szénhidrogéneket – kőolajat vagy földgázt – értjük, amelyek lebomlott növények és állatok maradványai.

 

Sajnos, azokat a készleteket, amelyek több százmillió év alatt halmozódtak fel, az emberiség néhány száz év alatt felemészti. A kőszenet ipari méretekben kb. 400 éve, a kőolajat kb. 100 éve használják. Számítások szerint a kőszénkészletek még néhány száz évig, a kőolajkészletek pedig mindössze 30-60 évig biztosíthatják még a világ energiaszükségletét. Ezt követően a nukleáris energia és/vagy a megújuló energiaforrások (szél-, víz-, napenergia) használata kerül előtérbe.

 

A fosszilis tüzelőanyagok általában nagyszámú különböző [szén-hidrogén]? (esetenként kéntartalmú) vegyületből épülnek fel. Az ásványi-szénhez és a tüzelőolajhoz viszonyítva viszonylag kisszámú szén-hidrogén vegyületből áll a földgáz, mely rendszerint mintegy 90% metán mellett csökkenő mennyiségben magasabb szénatom számú homológokat (etán, propán-bután, pentán) és inert gázt (N2 és/vagy CO2) esetleg H2S-t vagy egyéb kéntartalmú vegyületet tartalmaz.

A földgáz égése során annak szén (C), hidrogén (H) és kén (S) tartalma egyesül a levegő oxigénjével és elsősorban gáz halmazállapotú égéstermékek (vízgőz, szén-dioxid, szén-monoxid, kén-dioxid) keletkeznek. Egyes ilyen anyagok, - mint a szén-dioxid, hőfogó gázok – a légkörbe jutva sugárzási kényszerrel erősítik az üvegházhatást, ami globális felmelegedéshez, erősebb viharokhoz, és a szélsőséges időjárás miatt növekvő költségekhez vezet. Más szennyezők, - mint a kén-dioxid - jelen vannak a savas esőkben. Kitermelésük és szállításuk termőképtelen, szennyezéssel átitatott területeket hagy maga után.

 


A szócikkhez társított címkék:
környezet , tüzelőanyag
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink