Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A nem megújuló energiaforrás segítségével energiát lehet felszabadítani, viszont ez az erőforrás nem keletkezik újra. Nem lehet gyártani, termeszteni és újrafelhasználni.

 

Nem megújuló energiaforrások a fosszilis tüzelőanyagok, mint a

  • kőszén (Évente 5 milliárd tonnát bányásznak világszerte, a készletek kb. 170 évre lesznek elegendőek. Magyarországon 20 millió tonnát termelnek ki évente.)
  • kőolaj (Évente 2.5 milliárd tonnát égetnek el a világon, Magyarországon ez a szám kb. 1 millió tonna. 20-40 évre elegendőek a készletek a világban.)
  • földgáz (Hazánkban a földgázfogyasztás 15 millió köbméter évente.)
  • propán-bután gáz
  • urán, ami az atomenergia energiahordozó anyaga. (Az atomenergia évezredekre el tudná látni az emberiséget, de igen veszélyes és kockázatos. Lásd: Csernobil)

Ezek az energiahordozók korlátozottan találhatóak a természetben, a föld felszínén, vagy a föld alatt. Áruk ezért jelentősen emelkedik, és környezetszennyező hatásuk van. A fosszilis tüzelőanyagok használatával jelentős szén-dioxid kerül a levegőbe, ami megváltoztatja a légkört, klímaváltozást okozhat. Az atomerőművek hulladékai radioaktívak, amelyek az élőlényekre veszélyesek, tárolásuk költséges és rendkívül biztonságigényes.
.

 


A szócikkhez társított címkék:
energiaforrás , nem megúluló energiaforrá
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink