Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A légkör a bioszféra összetett része. Itt zajlanak az időjárási jelenségek, a Föld hőmérsékletszabályozása – az üvegházhatáson keresztül –, illetve itt nyelődik el a bejövő ultraibolyasugárzás jelentős része. A légkör biztosítja a növények fotoszintéziséhez a széndioxidot és oxigént. Részt vesz a víz, a szén, a nitrogén, a foszfor és még sok más elem életfenntartó keringésében.

 

A Föld atmoszférája körülbelül 100 km vastag. A legalsó réteg a troposzféra, ez körülbelül 10 km, itt zajlanak a mindennapi időjárás jelenségek. A következő réteg a sztratoszféra, ez 10-15 km-es sávban húzódik, és az ózonréteget is tartalmazza. A légkör szerepe azért olyan fontos, mert a szabályozott földi hőmérsékletben és időjárásban nagy szerepet játszik. A légáramlatok okozzák a hőmérséklet változásait.  

 

Az elmúlt 4 milliárd év alatt, és az élővilág evolúciója miatt sokat változott a Föld légköre. A változások hosszú idő alatt következtek be, viszont rohamos méretekben növekszik. A sarki jégminták mutatják leginkább, hogy veszélyes tempót diktál az emberiség. 1950 óta feltűnően megnövekedett a légkörbe kibocsájtott üvegház-gázok száma.

Az utóbbi évtizedek legnagyobb változása a levegő gázkoncentrációjának növekedése, ami a fosszilis tüzelőanyagok használatából, vagy a vegetáció elégetéséből – erdőégetés, fatüzelés – ered. Minél több gáz okozza a Föld hővisszatartó képességének növekedését, annál hosszabb távú globális klímaváltozáshoz vezet.

 

Tehát a klímaváltozás azt jelenti, hogy a Föld klímája, éghajlata tartós, vagy jelentős mértékű változáson megy keresztül, helyi vagy globális szinten.

 

Ez a változás kiterjedhet a széljárásra, a csapadékra vagy a hőmérsékletre. Akár néhány évtized alatt is végbemehet egy adott terület klímaváltozása. Különböző okok miatt alakulhat ki:

 

Földön végbemenő természetes folyamatok, 

a bolygót érő külső hatások,

emberi tevékenység miatt.

 


A szócikkhez társított címkék:
klíma , klímaváltozás
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink