Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Üvegházhatásnak nevezzük a légkör hőmegtartó tulajdonságát. Több tényező befolyásolja; mint a Nap sugárzása, az üvegházhatású gázok légköri koncentrációja, az atmoszféra sűrűsége. Nem csak a Földre, de a Vénusz bolygóra is jellemző ez a folyamat. A fóliasátrakban és az üvegházakban is ez a folyamat alakul ki, de kisebb mértékben. Innen az elnevezés.


Gyakorlatban a folyamat úgy néz ki, hogy a napsugárzás behatol a Föld légkörébe, de a felszínről visszasugárzott energia egy része nem jut ki belőle, mert egy külső határoló fal, jelen esetben a légkörben levő üvegházhatású gázok nem engedik ki. A visszaverődés során a fényből hőenergia lesz, ami bent marad és emiatt melegszik fel a belső tér.

Az üvegházhatás nélkül a Földön 30 fokkal alacsonyabb lenne az átlaghőmérséklet. Probléma, hogy a fosszilis tüzelőanyagok elégetése miatt nagy ütemben növekszik a széndioxid koncentrációja, ezért a légkör sok hőt tart vissza és így felmelegszik.
Következménye a globális felmelegedés, ami klímaváltozást idézhet elő.


A szócikkhez társított címkék:
környezet
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink