Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 Olyan vizeket nevezünk termálvíznek, amelyek a mélyebb talajrétegből a felszínre érkezve eleve magas hőmérsékletűek. A víz hőfokát a geotermikus gradiense határozza meg, ami Magyarországon 20 m/°C, Európában ez az átlagérték 33 m/°C. Ez azt jelenti, hogy hazánkban kisebb mélységből hozható a felszínre a termálvíz. Gyakran helytelenül a gyógyvíz fogalmával azonosítják, ugyanis az egészségmegőrzés és a gyógyulás szempontjából is nagyon jelentősek a magas hőfokú és ásványi anyag tartalmú vizek. 

 

Magyarországon 2000. január 1-jén 1289 regisztrált termálkút volt.
 
A termálvizet alternatív energiaforrásként is felhasználják. Magyarország legnagyobb természeti kincse a termálvíz, geológiai adottságaink kiválóak, itt nagyon hasznos lehet a geotermikus energia.
 
A geotermikus energia sokféleképpen alkalmazható (belső terek fűtésére, használati melegvíz-szolgáltatásra, termálfürdőkben, ipari célokra, mezőgazdaságban). Az energiaárak rohamos emelkedése miatt egyre jobban kezd elterjedni a termálvíz fűtési, és melegvíz-szolgáltatási hasznosítása. Akár egész háztömbök is fűthetők termálvízzel. Erre már az 50-es, 60-as években is volt példa Budapesten és más nagyobb városokban Magyarországon. 
 
Minőségi és bakteriológiai szabvány vonatkozik a termálvíz higiéniás célú használatára. Különösen fontos a termál kutak teljesítményének hosszúlejáratú fenntartása a lakótelepek, egészségügyi intézmények, iskolák termálvizes fűtéséhez és vízellátásához.
 


A szócikkhez társított címkék:
termálvíz , víz
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink